Hvad er Beetle jelly?

Hvad er Beetle jelly?

Hvis du er aktiv indenfor terrarie-hobby, er du helt sikkert stødt på begrebte Beetle jelly – eller på dansk: Billegelé. Men hvad er det, hvordan bruges det og hvad er det lavet af?

Baggrunden for opfindelsen

For at forstå, hvad det hele handler om, skal vi til Asien og flere årtier tilbage. I Asien er hobby-hold af biller kæmpestort, hvor især store og/eller farverige biller er meget populære. En bille kræver ikke meget plads, og er forholdsvis nem at passe.

De fleste biller lever primært af frisk frugt, og det kan være lidt besværligt hele tiden at skifte det ud hos billerne. Frugten bliver hurtigt dårlig, og så opstår der problemer med bananfluer, skimmel og andre ubehageligheder.

Derfor fandt man på at lave ”kunstig frugt” til billerne, bestående af frugtsaft på gelé-form. Den opfindelse blev et kæmpehit lige fra starten, og har været det lige siden. Du kan evt. læse mere om Beetle jelly her.

Hvad er Beetle jelly lavet af?

Som tidligere nævnt er den populære gele grundlæggende lavet af frugtsaft. Da billerne nemt kan drukne i en skål ren frugtsaft, har man valgt at tilsætte et fortykningsmiddel, så saften i stedet bliver til gelé. På den måde er der ingen drukningsfare, og det er også meget lettere for bille-passeren at håndtere uden spild. Det valgte fortykningsmiddel er udtræk fra tangplanter, også kendt fra husholdningen som Agar agar.

For at øge holdbarheden er der desuden tilsat noget citronsyre, som har en svag naturlig konserverende effekt. På den måde bremses gæringsprocessen, og det modvirker samtidig, at bananfluer tiltrækkes.

Endelig er der tilsat noget farve og aroma. Formentlig er det mest af hensyn til de mennesker, som skal købe produktet. Resultatet er i hvert fald så flot og lækkert, at man næsten fristes til selv at smage. Der er for så vidt intet giftigt i, men geléen er produceret som dyrefoder, så…

Beetle jelly sælges typisk i små praktiske kapsler med holdbarhed på flere år i uåbnet tilstand. Når der er behov for lidt ny frugt, trækkes dækfilmen blot af, og så er der serveret.

Velegnet til alle typer af frugtædere

Selv om Beetle jelly oprindelig var tiltænkt biller, fungerer det fint til alle typer af dyr, der lever af frugt. Det kan f.eks. bruges til frugtædende fugle og krybdyr.

Den mest almindelige anvendelse er dog som foder til diverse insekter, der både kan få væske og næring fra de små kapsler.

Hvis du holder krybdyr, fugleedderkopper eller andre dyr, der lever af insekter, har du selvsagt brug for at have nogle levende insekter gående også. Og insekterne skal jo også passes, indtil de selv skal spises. Her er Beetle jelly nærmest genial.

Du kan også selv lave jelly

De små kapsler med Beetle jelly koster ikke alverden, men hvis du selv har lyst til at lave jelly, er det bestemt en mulighed. Og så kan du jo også selv tage en bid i ny og næ.

Der er masser af opskrifter på jelly-desserter på nettet, som du kan tage udgangspunkt i.